Aito kalkkikivilattia

Aito kalkkikivilattia

Kalkkikivestä perinteinen lattia

Kivet ladotaan perinteisesti värieni järjestystä miettimättä. Tummia, vaaleita, punaisia on sekoitettu ilman että on tavoiteltu määrätynlaista kuviointia. Halutessaan voi tietysti latoa laatat shakkiruudutuksella jolloin erilaiset värit vuorottelevat ,kuten punainen ja harmaa tai vaaleampi harjaa ja tummempi harmaa. Kirjavat kivilaatat eivät sovellu yhtä hyvin shakkiruutuisiin lattioihin koska sävyerot ovat usein varsin pieniä. Kalkkikivellä on tasainen pohja jolloin sen voi latoa hiekka-, laasti- tai kiinnityslaastipohjalle. Uusi lattia asennetaan helpointen elämättömällä lattia käyttöön suunnitellulle levylle, tämän päälle ensin lattia lämmitys ja sitten lattialaasti. Lattialaastia tulee levittää sekä alustalle että laatan pohjaan muutoin on olemassa riski että laatta myöhemmin irtoaa alustastaan. Itse asiassa kiviä ei ollut tapana saumata vaan perinteisesti ne ladottiin vain reunat vastakkain. Mikäli kuitenkin halutaan saumat, niin kannattaa tehdä niistä niin kapeat kuin mahdollista. Ei mielellään kahta - kolmea milliä leveämpinä sekä saumaus mielellään vaaleanharmaalla, samalla sävyllä kuin kalkkilaasti. Kulttuurihistoriallisiin kohteisiin suositellaan puista sokkelia. Kalkkikivi laattoja voi leikata kulmahiomakoneella ja reunat voidaan viilalla hioa pyöreiksi.

Pintakäsittely ja puhdistus

Kun kivilattiasta halutaan likaa hylkivä niin se kannattaa ”kyllästää” saippualla. Tähän soveltuu parhaiten lehtipuusta valmistettu suopa. Suopa imeytetään kiveen 3-4 kertaa ja lopuksi pestään pinta puhtaaksi lämpimällä vedellä. Normaali siivouksessa imurointi ja kostealla pyyhkiminen riittää. Vaikeat likatahrat irtoavat kun tahran annetaan liota saippuassa yön yli jolloin lika nousee kivestä pinnalle ja sen saa pyyhittyä pois. Halutessaan voi myös lattian käsitellä lattiaöljyllämme jolloin pinnasta tulee vettähylkivämpi ja kiiltävämpi. Öljy myös korostaa kiven tummia ja vaaleita värivaihteluita.

Kalkkikivi ja käyttökohteet

Kalkkikivilaattamme ovat valmistettu Öölannin ja Gotlannin kalkkikivestä. Kyseiset kalkkikivet ovat eläväkuviollisia ja niitä on viety muihin maihin jo 1200-luvulta alkaen. Kirkoissa, linnoissa ja kartanoissa on aina suosittu näitä kivilajeja.

Kalkkikivi syntyi noin 400 miljoonaa vuotta sitten kun kalkkiliete asettui veden pohjalle. Lietteen joukkoon hautautui massoittain fossiileja jotka ovat nyt näkyvissä kivissä. Edustamamme kalkkikivet siis poikkeavat merkittävästi tarjottavista eurooppalaisista kivistä jotka ovat ”vain” 200 miljoonaa vuotta vanhoja ja joista puuttuvat fossiilit.

Kalkkikivemme ovat valmistettu tilauksestamme uniikilla 1700-luvun pintakäsittelyillä sekä sileänä että aaltoilevana. Pinnassa hehkuu vuosisatojen tunnelma. Kivet soveltuvat myös erinomaisesti uudisrakentamiseen keittiöihin, kylpyhuoneisiin ja halleihin. Historiallisen ilmeensä ansiosta laattoja voidaan käyttää myös tulisijojen kuten kakluunien, kaminoiden ja liesien edessä eduspellin sijasta.

Tuotekuvaus

Useita eri sävyisiä harmaista punaisiin. Värisävyjen nimet ovat vanhoja ja itse asiassa hiukan harhaan johtavia. Punainen on esimerkiksi lähinnä ruosteen punainen tai varsin hailukka kuten myös vihreä. Laattoja on saatavana eri kuvioiden voimakkuuksilla riippuen kuinka syvältä kalliosta se on louhittu. Laatat olivat kooltaan: 400x400x28mm. Neliölle tarvitaan 6,5 laattaa. Neliön verran laattoja painaa noin 80kg. Myös muita kokoja on saatavana ja useita eri paksuuksia.

Kalkkikivilattian hoito-ohje

Asennuksen jälkeen: Kivet tulee puhdistaa ja kyllästää. Sekoita suhteessa 50/50 haaleaa vettä ja nestemäistä Antiikkiverstaan kivisuopaa. Käsittele kivet 4-5 kertaa tai kunnes kivet saavat rasvaisen pinnan. Kuivaa sienellä ja vedellä.

Siivousohje – säännöllinen siivous

HUOM! happoja ei tule käyttää kalkkikivien puhdistuksessa. Happo aiheuttaa voimakaita pintavaurioita.

Käytä niin kuivia puhdistusmenetelmiä kuin mahdollista, kuten kuivamoppausta tai imurointia. Kiinnittyneen lian poistossa käytetään kivisuovasta sekoitettua puhdistusliuosta. Säännöllisellä puhdistuksella suovalla saavutetaan tasainen suojaava pinta joka on välttämätön kivien suojaksi. Suovalla käsitelty pinta joka on läiskäinen tai kiilloton puhdistetaan vedellä ja tarvittaessa neutraalilla yleispuhdistusaineella, jonka jälkeen pinta kuivataan sienellä.

Rasva/öljy

Läiskät kuivataan kuiviksi paperilla ja pestään tinnerillä, asetoonilla tai lyijyttömällä bensiinillä, jonka jälkeen pastana – Perunajauhoa tai liitua sekoitetaan lyijyttömään bensiiniin ja annetaan olla läiskällä kunnes se on kuivanut.

Kumikorkojen jäljet

Korkojen mustat jäljet pestään pois tinnerillä.

Liima

Liima jäämät pestään pois tinnerillä. Myös asetoonia voi kokeilla.

Merkintäkynien jäljet

Käytä denaturoitua spriitä paperin kanssa tai pastana. Myös tinneriä ja asetoonia voidaan kokeilla.

Muovimaali

Muovisten maalien läiskät ovat todella haasteellisia poistaa kun ne ovat kuivaneet kiveen. Tämän takia on pyrittävä pyyhkimään läiskät pois veden kanssa, ennen muovimaalin kuivumista. Kun läiskä on päässyt kuivumaan niin se poistetaan raaputtamalla partakoneen terällä.

Öljymaali tai lakka

Käytä ohennetta tai tärpättiä yhdessä paperin kanssa ja tämän jälkeen pastana. Tarvittaessa voidaan jälkipesu suorittaa vedellä laimennetulla ammoniakilla.

Ruoste

Ruosteläikät ovat varsin haasteellisia poistettavia. Ruostevaurio tapauksessa on arvioitava onko tarpeen poistaa läikkä mahdollisten poistamisessa syntyvien pintavaurioiden uhalla. Läikkien poistaminen suoritetaan oksaalihapolla jonka tuloksena pintaa syntyy helposti vaurioita.

Steariini

Poista mahdollisimman paljon mekaanisesti rapsuttamalla veitsellä t m v. terävällä esineellä. Tämän jälkeen käytetään lyijytöntä bensiiniä pastana.

Tee

Tee tahrat ovat hankalia poistaa. Teestä tulleet tahrat vaalennetaan kloriitilla t m v. aineella, mutta tämä aiheuttaa helposti läikikkyyttä.

Virtsa

Pestään neutraalilla yleispuhdistus aineella.

Teippi

Liimajäämät poistetaan pesemällä tinnerillä. Myös asetoonilla voi kokeilla varovasti.

Läikkien poistamisen jälkeen

Läikkien poistamisen jälkeen on lattia kyllästettävä uudelleen suovalla ja vedellä. Katso ohje alussa.

Lähde: Sveriges Stenindustriförbund

Tuotteita ei löytynyt.