Maalinpoisto ja pohjatyöt, siitä se kaikki lähtee- Wilman vinkki

Maalinpoisto ja pohjatyöt, siitä se kaikki lähtee- Wilman vinkki

Maalinpoisto ja pohjatyöt, siitä se kaikki lähtee

Maalipintoja huonekaluista, rakennuksista ja sen osista on aikojen kuluessa poistettu mekaanisesti raapimalla ja hiomalla, usein kuumailmapuhaltimen tai infrapunalämmittimen avulla, maalia pehmentäen. Lämmön käyttö ei kuitenkaan aina ole riskitöntä ja siksi sen rinnalle tarvitaan muitakin tapoja. Tähän on siten kehittynyt erilaisia kemiallisia aineita. Nyt markkinoilla oleva Fluxaf BioComb peittoaa kaikki vanhat sensaatiomaisella tehokkuudellaan. Työstöaika, Tapa toimia ja Tehokkuus ovat täysin muista maalinpoistoaineista poikkeavat. Pitkä aika max 30h ja lämpötilakin voi olla -8, vain yhden kerran levitys, geelimäinen koostumus, työstää itse itsensä.

Maalipinnan poistamista voidaan perustella sillä, että on aikojen kuluessa maalattu moneen kertaan ja/tai päällemaalaus on niin kömpelö ja ruma, että alkuperäinen kauneus katoaa sen alle. Jos uudempien maalipintojen alla on olemassa alkuperäinen maalikerrostuma on maalinpoisto ( kerroksittain) perusteltua ja jopa mielenkiintoista. Näin myös kokonaisuuden historia saadaan selville ja sitä voidaan käyttää pohjana uuden suunnittelemisessa.

Omat kokemukseni vuosien varrelta kieltävät kaikenlaisen hiekka- tai muun puhalluksen, erityisesti koska sen myötä pinta pääsee vaurioitumaan. Vaurioita syntyy väistämättä lipeäkäsittelystä jota myös maalinpoistoaineeksi kutsutaan. Sen yhteydessä puusäikeet pehmenevät ja pinnasta tulee kuivuttuaan tikkuinen ja karvainen, jota edes hiominen ei saa näyttämään hyvältä. Kuumailmapuhallin tai infrapunalämmitintä on käytettävä varoen, koska se helposti poistaa kaikki maalikerrokset yhdelläkin käsittelyllä. Nämä maalinpoistotekniikat ovat nekin välillä varteen otettavia. Niillä menetetään alkuperäinen maalipinta ja saatetaan aiheuttaa vaurioita pohjaan. Paloriskikin erilaisissa tiloissa on otettava huomioon sekä lämmöstä johtuva maalien kaasuuntuminen.

Pitkään on ollut käytössä kemiallisia aineita, jotka ovat vahvoja emäksiä liuotettuna useimmiten geelimäiseen sideaineeseen, sisältäen Metyleenikloridi, NMP:tä ja Sitrushappoa. Tämä siveltynä poistettavaksi tarkoitettuun maalipintaan pehmentää sen ja se voidaan kaapimalla poistaa. Menetelmä on ollut ainoa mutta ei niin tehokas ja aineet kovia myrkkyjä sekä ihmiselle että ympäristölle. Useimmiten työstöaika on lyhyt ja vain kerroksen poistava yhdellä sivelyllä. Tämä tarkoittaa sitä, että poistettava maali pitää kaapia pinnasta heti kun se on kuplinut ja pehmentynyt. Aineet kovettuvat nopeasti pintaan kiinni jos niitä ei poista etiketin mukaisesti työstöajan päätyttyä. Tästä aiheutuu ylimääräistä työtä tuplamäärä. Pintoja pitää peitellä.

Nämä muut maalinpoistoaineet ovat itsessään myrkyllisiä, Fluxaf BioComb aineet eivät. Maalin poistosta syntyneet jäämät ovat olleet ja ovat edelleenkin ympäristölle haitallisia. Vaikka uusimmat aineet rasittaisivat luontoa entisiä vähemmän, on irtoava maali aines ympäristölle vahingollista. Se siis kerätään talteen ja hävitetään oikein.

Nyt markkinoille oleva "vihreä" vaihtoehto Fluxaf BioComb ovat sitä kirjaimellisesti. Vihreässä astiassa vihreää geeliä, joka ei sisällä mitään myrkkyjä vaan se koostuu luonnon omista kasvisaineista. Siinä ei siis ole nyt kiellettyä metyleenikloridia, NMP:tä eikä sitrushappoa. Käyttöidea on edellä kerrotun kaltainen. Olen haastatellut aiheesta Ilkka Torstilaa, hänellä on kymmenien vuosien kokemus maalinpoistosta. Ilkka kokeili tällä kertaa maalinpoistoa huonekaluihin ja peilioviin Fluxaf Green maalinpoistoaineellamme.

Ilkka Torstila kertoo kokemuksiensa olleen uudesta aineesta yllättävän positiiviset ja erilaiset verrattuna aikaisempiin aineisiin. Seuraavassa on muutama havainto.

- vaikka aine on miellyttävän ( ? ) hajuista sitä ei pidä nuuskia koska sekin on terveydelle vaarallista. En tarvinnut hengityssuojainta koska vältin liian läheistä kontaktia kohteeseen.

- geelimäisyys oli miellyttävämpää kuin edeltäjillänsä. Aine levittyi mukavan tasaiseksi siveltimellä pari kertaa pyyhkäisten. Pintaan piti jättää selvästi näkyvä vihreä kerros, ehkä pari- kolme mm. paksu.

- avoin aika on sekä hyvä että joskus hankala asia. Aine saa, ja sen pitää vaikuttaa pintaan riittävän kauan, mutta sen jälkeen poisto käy leikiten kaapimalla. Avoin aika alkaa 30 minuutista ja kestää aina 30 tuntiin saakka ja senkin jälkeen uuden kerroksen lisääminen parantaa poistoa, mutta vaarantaa kyllä alla olevia vielä vanhempia kerroksia. Siis jos suhtautuu esineeseen hartaudella ja haluaa edetä kerros kerrokselta, on silloin tällöin kokeiltava mikä vaikuttaa parhaalta ajalta juuri silloin käsiteltävänä olevaan vanhaan maaliin ja toimi sen aikataulun mukaisesti.

-pintaa ei tarvinnut peittää muovilla, koska geeli ei kuivu itsestään.

- kaapimisen jälkeen huuhtelu tai esimerkiksi kovahkolla sienellä pyyhkiminen, runsaasti vettä käyttäen saadaan esiin seuraava kerros. Tämän aineen miellyttävyys perustuu vesiliukoisuuteen, vähäiseen kaasuuntumiseen ja siis vastaavasti vähäiseen ärsyttävyyteen sekä siihen, että eri- ikäisiä maalikerroksia saa helposti kerrosta toisensa jälkeen esille melko täydellisinä.

- pitkä avoin aika tarkoittaa toisaalta myös sitä, että joissakin maaleissa pehmeneminen tapahtuu ärsyttävän hitaasti, mutta alan harrastajille tämä ei ole ongelma. Olemmehan tottuneet myös "kuivaraavintaan" pelkällä puukon kärjellä ja se vasta kärsivällisyyttä vaatiikin.

- ainetta täytyy laittaa runsaasti joten esimerkiksi ovipintojen käsittely vaatii melko suuren määrän Fluxaf Greeniä. Toisaalta, alta paljastuu juuri se pinta, joka edellisellä maalauksilla on peitetty.

Ilkan yhteenveto: hyvä ja suosittelun ansaitseva tuote.

Tuotteesta tarkemmin ja sitä voi tilata tästä:

http://kauppa.antiikkiverstas.com/puhdistus-ja-maalinpoisto-antiikkiverstas

Fluxaf green on ympäristöystävällinen ja biologisesti hajoava tuote. Tämän takia se sopii erityisesti myös suuriin rakennuskohteisiin sisällä ja ulkona. Julkisivujen maalinpoistossa pitkä avoin aika antaa etua, siksi että se voidaan tänään ruiskuttaa painepesurilla pintaan ja huomenna pestä painepesurilla pois. Ajatelkaa mikä vaivan säästö. Aine toimii itsekseen eikä siihen tarvitse koskea poiston aikana. Sitä ei tarvitse muovilla erikseen peittää, mutta halutessa näin voi tehdä. Kovin tuulinen ja aurinkoinen sää voi kuivattaa pintaa. Soveltuu maalin poistoon puu, metalli, kivi, tiili ja rapatuilta pinnoilta. Se sopii siis myös erinomaisesti kipsi koristeisiin ja kalkkikivipinnoista maalinpoistoon. Mikä parasta julkisivutöissä, tätä geeliä voidaan käyttää -8 asteen pakkasessa! Fluxaf tuoteperheeseen kuuluu myös Pro, joka on vain ulkokäyttöön ammattilaisille sekä Graffi-Klean spray, graffiti töhryjen poistoon.

Myös autorestauroijat ovat käyttäneet menestyksellä Fluxafia. Se sopii kaikkiin maalityyppeihin latekseihin, alkydimaaleihin, vernissa- ja lakkapintoihin, liimoihin, graffitisotkuihin ja lasikuitutapettien poistoon.

Tuotteita ei löytynyt.