Hyviä ohjeita talosi hoitoon alkusyksyllä - Wilman vinkit

Hyviä ohjeita talosi hoitoon alkusyksyllä - Wilman vinkit

Rakennuksen hoidon tärkein asia on että rakennusta pitää hoitaa samoilla materiaaleilla kuin se on alun perinkin suunniteltu rakennettavaksi. Tyydytkö siihen että autosi korjataan muovilla? Jos näin on, olet varmasti yhtä tyytyväinen valitessasi vesiohenteisen akryylimaalin kauniin vanhan talosi suojaksi. Tälle maalille on oma paikkansa mutta ei välttämättä puisessa julkisivussasi. Haluaistiko itse olla sadetakki päällä 5 vuotta. Olitpa sitten maalannut millä tahansa on joka syksy aika kiertää talo ja tarkistaa tietyt kohdat. Joistakin niistä voi muodostua suuria ongelmia jos niitä ei huolla säännöllisesti. Hyvä tapa on kuvata taloa aika ajoin, niistä on helppo tarkistaa onko jokin ongelmasi edennyt tai tullut jotakin uutta.

Kauniit suuret pihapuut voivat olla talolle haitaksi. Valitettava tosiasia että liian lähelle taloa istutetut puut kasvaessaan suuriksi puiksi tulee samalla helposti liian lähelle taloa. Sivuoksia on ainakin syytä karsia, etenkin jos ne hakkaavat talon seiniä ja kattoa. Räystäskourujen täyttyminen lehdistä aiheuttaa usein niiden kiinnityksien repeämistä painon takia. Veden väärin ohjautuminen , yli vuotavat rännit valuvat usein myös seinää pitkin. Vesi tuhoaa maalipinnat tai julkisivun pinnoitteet, viimeistään kun pakkaset alkavat, tapahtuvat vauriot.

Katoissakin saattaa olla jiiri- kohtia jotka on pellitetty ja niiden pinta pitäisi välillä pestä hyvin , liukkaus edesauttaa lehtien poistumisen sateen mukana. Pesuaineita löytyy ja painepesuri tai harja ja ämpäri kaveriksi. Älä kiipeä jyrkälle katolle vaan käytä nostinta.

Syksyllä kertyy naakkoja tai muita muutto lintuja, jokaisen meidän iloksi ja piippujen suruksi. Tykkäävät lymytä piipuissa joissa ei ole hyvää piippuhattua verkolla. Sadekin mielellään piiskaa sisään hormeista, mutta jos hormi on jatkuvassa käytössä kuivaa se myös hyvin. Silloin ei aina piippuhattua tarvita. Kannattaa tarkistaa tilanne myös vintiltä katsottuna vuotaako piipun juuri. Välipohja vauriot alkavat usein juuri tästä kohtaa. Nopea paikkaus vaikka tiivistysmassalla ja pellinpalalla voi toimia jopa vuosia. Bitumimaalin sivelyt suoraan piipun juureen ulkopuolelta tai huopakaistaleet liimattuina toimivat myös hyvin.

Kun nyt olet vintillä tai ullakolla katso myös muuten ylöspäin. Katepinnan vuotokohdat näkyvät ruskeina läikkinä tai ihan selvänä vetenä /kosteutena vintillä. Pienet vuodot voivat johtua ruuvista joka on noussut, katkennut, naulasta jossa ei ole tiivistettä. Kattotiili on pois paikoiltaan usein varsinkin harjatiilet nousevat tuulessa. Näissä tilanteissa nopea korjaus pelastaa katon varmalta isolta remontilta.

Peltikaton saumojen vuotokohdat on helppo tiivistää ulkopuolelta paksulla maalilla, ruosteenestomaalit ja bitumimaalit toimivat pikakorjauksena erinomaisesti. Tiivistysmassojakin on monenlaisia mutta tartunta kylmässä syyssäässä voi olla huono. Käytä kunnon rosteri ruuveja ja tiiviste tai/ ja kellonauloja.

Huopakatolla sauma vuotaa, käytä pikeä, bitumimaalia tai liimaa päälle uutta palahuopaa. Muista tehdä tämä vielä kun on lämmintä, huopa tarvitsee auringon lämpöä tarttuakseen hyvin kiinni.

Sitten kuljet ulos katselemaan julkisivua. Ovatko ikkunat todella kiinni? Jos ei ole kohdallaan karmiin nähden ikkunapuite, juottaa se alleen vettä ja kohta olet suuren ikkunaremontin tarpeessa. Tai vaihdatko mahtavat vanhat uusiin? Tarkista maalinkunto, lisää alasarjoihin maalia jos ovat vain puupinnalla. Hilseilevä maali tulee aina samalla poistaa, ei voi vain päälle maalata. Perinteisesti kitatut ikkunat tarvitsevat aina ehjän kitin, krakeloitunut tai katkeillut kitti ei enää pidä vettä. Vesi valuu ikkunapuitteiden alasarjoihin ja lahottaa ne mennessään. Lisäksi sisällä tuntuu vetoa kun tuuli tuivertaa suoraan sisään. Kastuessaan puitteet turpoavat eivätkä aukea tuuletusta varten. Väkisin avattuna sitten eivät mahdu enää kiinni. Soppa on valmis, ei tuuletusta koko talvena ja kylmäkin vielä.

Ikkunoiden yläpuoliset vesilipat ovat tarkoituksella kallistettuja ulospäin, olivat ne sitten puusta tai pellistä. Tämä on erittäin ratkaiseva paikka koko taloa ajatellen. Vesi ei saa ajautua julkisivumateriaalin alle. Rakenteet vaurioituvat ja hidas vuoto tekee tehtävänsä huolella. Maalit kuplivat kun vesi on jo rakenteen alla. Hilseilevä maali kertoo vasta kosteudesta jos se esiintyy vain ikkunoiden alla. Kuplinta kertoo että kosteusprosentti on jo yli 100. Toimi heti vaikka vetämällä ikkunan vesilippaan tiivisteaineita. Paras tapa on tietysti korjata asento tai vaihtaa koko vesilippa. Sitäkin materiaalin on saatavana valmiina. Karkeat ja huonot maalipinnat keräävät itseensä likaa ja siitepölyä. Puukin kastuu alla koko ajan ja lisää hilseilyä.

Ulko-ovet aiheuttavat helposti pään vaivaa, eteinen tuulettuu liian hyvin tai käyntiväli ei toimi ja ovi aukeaa huonosti. Kiristä oven kahva heti kiinni jos siinä esiintyy löysyyttä. Lukot on hyvä joskus öljytä. Parasta tähän on kuivavoiteluöljyt. Niistä ei tule mustaa likaa myöhemmin oven reunoihin joka sotkee paikat ja vaatteet. Villanauha tiiviste pysyy hyvin paikallaan ja sen voi asentaa kuumaliimalla suoraan karmin kyntteeseen. Ovi johon on tehty huullos valmiiksi tiivisteelle, tulisi tarkistaa ja vaihtaa tiivisteet muutaman vuoden välein, uretaani ja EPDM tiivisteet vanhenevat. Ulko-oven maalipinta on erittäin tärkeää pitää hyvässä kunnossa etenkin jos oven päällä ei ole katosta tai isoa vesilippaa.

Huoltomaalaukset talon eri osille tai koko julkisivulle voidaan tehdä pienen harjauksen tai kaavinnan jälkeen suoraan pinnan päälle. Puu ja pellavaöljy ovat luonnontuotteita ja sopivat erinomaisesti yhteen. Siksi aito pellavaöljymaali toimii erinomaisesti sekä sisällä että ulkona, hengittäen. Sillä voidaan maalata myös pelti – ja metallipintoja. Ikkuna- ja ovimaalina pellavaöljykitin päälle tämä on ainoa oikea valinta, joka ei rypistä kittausta ja voidaan maalata jo parin päivänä jälkeen tuoreen kitin päälle.

Vastoin yleistä luuloa korkealaatuinen pellavaöljymaali tulee halvemmaksi maalata. Siihen ei tarvitse erikseen puunsuoja-aineita sivellä, sinkkivalkoinen ja laadukas vernissa toimivat homeenestona. Home ja mustat pilkut sekoitetaan välillä keskenään. On olemassa irtolikaa, joka lähtee pesemälä pinnoista pois, tähänkin löytyy omia pesuaineita. Pesuaineet ovat alkaalisia ja vievät pintakiillon maaleilta. Antiikkiverstaan Värin Restaurointiöljy auttaa saamaan pintakiillon takaisin. Pelkkä kertasively värittömällä öljyllä riittää.

Kiilto on tärkeä , se estää likaa ja siitepöljyä tarttumasta maalinpintaa. Restaurointiöljy toimii myös jo liituuntuneen maalin elvyttämiseen, virkistää väriä ja antaa kiillon. Sopii vain alkydiöljyn (mäntyöljy) ja pellavaöljymaalin päälle. Vesiohenteiset maalit eivät kestä öljyn kalvon kiristystä ja se voi irrottaa kokonaan maalipinnat pohjastaan. Kokeile aina tuotetta pienelle alueelle ennen koko talon sivelyä.

Aito perinnemaali ei ole synteettisen kemian tuotteiden tulos vaan ekologisempia kuin kemialliset tuotteet. Pigmentit pitävät värisävynsä auringon valossa paremmin kuin synteettiset pastat. Luonnosta tulleet värisävyt ovat pehmeitä ja käyvät hämmästyttävän hyvin toisiinsa runsaastikin eri sävyjä yhdistellessä. Maalaustapa on erilainen mutta ei sen vaikeampi. Maalausta voi tehdä tällä maalityypillä pakkasiin asti.Lopputulos istuu luontoon täydellisesti.

Pastasävytykset maalikaupoissa on tullut jäädäkseen. Näissä purkeissa on siis kemiallinen värisävy yhdistettynä pellavaöljymaali pohjaan. Aitoa pigmenteillä sävytettyä pellavaöljymaalia saa kuitenkin vieläpä Suomessa valmistettuna, Antiikkiverstaan Värit valmistaa vanhoilla resepteillä ja pigmenteillä historiallisesti aitoja perinnemaaleja. Värejä saa myös tilauksesta haluttuun sävyyn. Antiikkiverstaalta saa myös väritutkimuksen ja sen pohjalta värisuunnitelman.

Ammattilaisia jotka tunnistavat maalityypit oikeasti toisistaan ja osaavat neuvoa asiakkaita tarvitaan siis entistä enemmän. Tietoa , kurssien muodossa, käytännön neuvontaa perinnerakentamisyhdistysten toimesta, artikkeleita , materiaaleja ja tieto löytyy myös netistä. Museoviraston korjauskortisto on myös erinomainen apuväline. Lukemalla kirjallisuutta alalta saa myös tuntumaa siihen miten työt pitäisi suorittaa ja ettei se ole niin vaikeatakaan. Kannustan talon omistajia tekemään itse niin samalla oppii uusia tapoja tehdä ja tuntemaan talonsa perinpohjin.

Järjestys: