Hyviä ohjeita pellavaöljymaalilla maalaamiseen- Wilman vinkit

Hyviä ohjeita pellavaöljymaalilla maalaamiseen- Wilman vinkit

Tarvitset kaksi sivellintä kun maalaat pellavaöljymaalilla!

Kun maalataan pellavaöljymaalilla, tarvitaan useimmiten kaksi sivellintä. Ensin maalataan väri kiinni pyöreällä tiheällä siveltimellä. Siveltimen tulee vetää sisäänsä runsaasti väriä ilman että maali tippuu siitä. Nämä ovat hyvän ja laadukkaan siveltimen tunnuspiirteet. Tällainen on "pyöröpensseli" eli rengassivellin – sen avulla ei tarvitse niin useasti kastella sivellintä maalipurkkiin. Tämä ominaisuus on erityisen tärkeä, kun maalataan kattoja tai asento tikapuilla on hankala.

Maali tarttuu pintaan hyvin pyöröpensselillä. Tiheän ja jäykähkön harjaksen ansiosta ei maali vain tartu, vaan se myös todella yhdistyy maalattavaan pintaan. Pelkällä pyöröpensselillä voi kuitenkin olla vaikeaa saada tasainen ja sileä lopputulos ilman sivellinjälkiä.

Maalin "tasoittamiseksi" oikealla maalarilla onkin aina toinen sivellin, joka on litteä leveä pensseli. Tämän avulla pinta viimeistellään maalin levityksen jälkeen. Näitä käytetään yleensä peiliovimaalauksessa ja suurissa sileissä pinnoissa. Valikoimassamme kutsumme tätä sivellintä nimellä "tasoituspensseli".

Uskomme, että edellämainituista syistä johtuen jotkut ovat skeptisiä pellavaöljymaalien suhteen. Toisinaan kuulemme epäilyjä ihmisiltä, jotka investoivat vääränlaisiin siveltimiin, että kyse olisi vain hyvästä lisämyynnistä. Totuus on, että "hyvä pensseli, parempi maalausmieli". Niillä, jotka joutuvat levittämään pellavaöljymaalin neljä-viisi kertaa, on siis vääränlainen sivellin tai he ohentavat maalia liikaa. Samoin jos joutuu maalaamaan niin että hartioita särkee, on käytössä vääränlainen sivellin. Voi siis valita ostaako halpahallista monta oikeanlaista muistuttavaa sivellintä vai hankkiiko muutaman kunnollisen, jotka oikealla hoidolla kestävät puolet eliniästä. Oikeanlaisilla siveltimillä lopputulos on erinomainen ja maalaaminen pellavaöljymaaleilla hauskaa.

Hyviä ohjeita pellavaöljymaaleista

- Maalaa ohuesti, käsittelemättömälle pinnalle, mutta ei ohuemmin kuin, että kolme maalaus kertaa riittää. Vanhan maalarimestarin vitsi kuuluu seuraavasti: ”Jos sinulla on purkissa yhdeksän litraa maalia työtä aloitettaessa, on sitä työn valmistuessa yksitoista”. Liian paksusti maalattu maali rypistyy kun se kuivaa.

- Nopeampi kuivumisaika. Älä unohda että on olemassa kuivikeaineita joita voi lisätä pellavaöljymaaliin kun haluat nopeuttaa kuivumista. Tämä on usein tarpeen esimerkiksi ikkunoita maalatessa. Kun maaliin lisätään serotiiniä niin kuivumisaika puolittuu. Yleisesti, pitkä kuivumisaika antaa parhaimman lopputuloksen kun pellavaöljymaali saa rauhassa, pitkään ”ryömiä” maalattavaan puupintaan. Serotiini ei huononna maaliausta , se vain nopeuttaa pintakuivumista.

- Kokeile sävyäsi. Kannattaa koe maalata alueelta joka ei jää näkyville ennen kuin aloittaa suurien ja tärkeiden pintojen maalaamisen.

- Pellavaöljymaali on kuivaa vasta kun sitä voi kynnellä raaputtaa ilman että maali tuntuu pehmeältä. Tai painamalla peukalolla sekä pyörittämällä samanaikaisesti ilman että maali lähtee alustasta liikkeelle. Pellavaöljymaalin tulee yhtyä maalattavan pinnan kanssa eikä jäädä vain pinnalle omaksi kerrokseksi. Työstä siis maali pintaan kunnolla (mikä ei ole vaikeaa oikeanlaisella siveltimellä)

- Mikäli maali ”ryömii” eikä tartu pintaan kunnolla, niin syynä on maalattavan pinnan liiallinen rasvaisuus tai likaisuus.

- Polta tai upota veteen! Rätit joissa on pellavaöljyä tai pellavaöljymaalia ovat itsestään syttyviä kun ne ovat mytyssä. Ripusta käyttämäsi rätit suorina kuivumaan tai hävitä ne joko polttamalla tai upottamalla veteen käytön jälkeen.

- Maalin on pysyttävä valumattomana hyvässä pensselissä. Harjaksen on oltava aitoa karvaa tai puolisekoite ja jäykkä jotta se kestää kunnon vedot. Maali on nimittäin työstettävä pintaan. Antiikkiverstaalta saat tarkemmat ohjeet ja kunnon pensselit onnistunutta maalausta varten.

- Mikäli et halua jatkuvasti pestä pensseleitä - niin aseta ne seisomaan purkilliseen pellavaöljyä tai pellavaöljysaippuaa kun et käytä niitä. Näin voivat ne seistä päiviä ja kun seuraavan kerran maalaat niin, vain puristat ylimääräisen öljyn pois ja työ voi alkaa. Liian pitkä liottaminen saa pensselin liimat irtoamaan ja karvat irtoavat tai katkeilevat.

- Vanhat kuivuneet siveltimet tulevat kuin uusiksi kun ne laitetaan muutamaksi päiväksi pellavaöljysaippuaan seisomaan niin että kuivunut maali likoaa pois.

- Uudet vasta maalatut pinnat voivat tarttua toisiinsa kun ne laitetaan vastakkain, esimerkiksi ikkunoita maalattaessa. Ongelmasta pääsee, ”puuteroimalla” pinnat talkilla kun maali on pölykuivaa muttei täysin kuiva. Sopii vaaleille sävyille.

- Maalien sävyttäminen on helpointa sekoittamalla valmismaaleja keskenään, Kuivapigmenttien käyttö vaatii suurta huolellisuutta jottei pigmentin ja pellavaöljyn suhde epäonnistu. Käytä aina maalitehtaan omia ohjeita ohentamiseen ja sävyttämiseen.

- Milloin maali on riittävän peittävä. Vastaus: Kun olet itse tyytyväinen. Älä koskaan maalaa paksummin kuin on tarpeen!

- Sekoita aina maali huolellisesti ennen maalausta. Muutoin väri ei vastaa sitä laatua kuin valmistaja on tarkoittanut. Käytä mielellään porakoneeseen kiinnitettävää sopivan kokoista vispilää – parempaa ei ole – toimii jopa yhden litran purkeissa.

- Älä pese maalarin soodalla. Tällainen sooda on vaikea huuhdella pois, huuhteluveden on oltava varsin lämmintä ja vaara että ainetta jää pintaan on suuri, mikä vaikuttaa lopputulokseen heikentävästi. Käytä sen sijaan maalaripesua jonka voi huuhdella pois pelkällä kylmällä vedellä.

- Liuotinaineen valinta. Kaikki liuotinaineet ovat haitallisia hengitettäessä. Hyvä ilmastointi on siis tärkeätä kun työskentelet liuotinaineiden kanssa. Maalauksen voi suorittaa ilman ohenteita, pellavaöljyllä tai työstää voimakkaammin levitettäessä maalia.

- Anna mielellään vastalaudoitetun talon seistä vuoden verran ennen maalausta. Kun pinta on hyvästä puumateriaalista eikä sadevesi jatkuvasti piiskaa niin seinät pärjäävät varsin hyvin yhden vuoden.

- Älä maalaa taloa vain siksi että se on likainen. Pese talo sen sijaan maalarinpesulla tai julkisivupesulla. Tämä koskee kaikkia maalityyppejä, ei ainoastaan pellavaöljymaalilla maalattuja taloja.

- Restaurointiöljyllä tulee maalipintaa uusi kiilto ja hylkivyys lisääntyy likaa vastaan.

- Ulkomaalauksessa pellavaöljymaalista tulee paras kun lämpötila päivällä on yli 10 astetta mutta maalata voi yöpakkasiin asti.

Järjestys: