Vipukytkin, pinta-asennettava, ruskea bakeliitti

Ei arvosteluita | Arvostele tämä tuote
Määrä: kpl
Katkaisija bakeliitista.
Vaihtokytkin (6).
Mitat vipukatkaisija:
Halkaisija: 52 mm,
Korkeus: 32 mm.
Katkaisija on CE-merkitty.

Seinälevy koivusta.Löytyy kahta eri versiota uralla ja ilman riippuen siitä tuleeko johto seinän sisätä vai pintaasennuksena. Puulevyn paksuus 15 mm ja halkaisija 80mm.

Maksimi kaapelien määrä: Max neljäpiuhainen kaapeli. Asennusohje on mukana.


Historiikki

Pinta-asennettava katkaisija bakeliitista oli tyypillisin katkaisija malli 1900-luvun puoliväliin asti sekä suomessa että ruotsissa.Se että katkaisija oli pintaasennettava eikä upotettava kieli siitä että sähköt tulivat taloihin jälkikäteen. Pintaan vedetyt kangasjohdot ja pinta-asennus katkaisijat olivat tavallisimmat sähköinstallaatiot.
Heti 1930-luvun alusta tuli tavalliseksi asentaa sähköt uusiin rakennuskohteisiin kaupungeissa ja kesähuviloissa niin, että johdot roilottiin seiniin sisälle.

Vipstaakilla oleva katkaisija oli tyypillisin ja tunnetuin malli. Perinteisesti asennetaan katkaisija siten että kun vipu osoittaa ylöspäin on valot pois päältä ja kun se painetaan alas tulevat valot päälle.
Se että asennetaan katkaisija pyöreän puupalan päälle on myöskin traditio. Puupohja antoi tasaisen pohjan rasialle kun seinät olivat tiiltä, rapattuja tai piiluttua puuta tai muuta sellaista materiaalia jossa seinän pinta on epätasainen. Profiili puuosan reunassa antaa koristeellisen yksityiskohdan.
Yleisimmin tämä puuosa maalattiin mustaksi, jolloin se näytti kuuluvan rasiaan. (yksi kerros kimröökinmustaa pellavaöljymaalia ohentamattomana riittää).

Vipukatkaisijassa on kaksi kaikkein kysytyintä toimintoa, mitä kytkimiltä yleensä halutaan. Yhdellä kytkimellä voidaan sytyttää ja sammuttaa lamppu, sitä kutsutaan yksitoimintaiseksi (enpolig funktion.)
Sitten sitä voidaan käyttää niin että voidaan sytyttää ja sammuttaa kahdesta eri katkaisijasta sama lamppu, esimerkisi portaikoissa ylhäältä ja alhaalta.
Tätä toimintaa kutsutaan porraskytkennäksi. Tämän vuoksi nämä kytkimet eivät sovi loisteputkille. Niitä ei saa asentaa loisteputkien kanssa.
Arvostele tämä tuote

Tälle tuottelle ei ole vielä annettu arvosteluita.