Keittomaalilla maalaus eli punamultamaalin käyttö - wilman vinkki

Keittomaalilla maalaus eli punamultamaalin käyttö - wilman vinkki

Keittomaalilla maalaus

Työohje keittomaalilla maalaamiseen

Keittomaalilla voi maalata heti kun lämpötila on plussan puolella. Maalaus-sesonki on siis huomattavasti pidempi kuin muilla maaleilla. Sitä vastoin ei kannata maalata voimakkaassa auringon paisteessa koska tällöin on riski että maali kuivaa liian nopeasti, eikä tartu yhtä hyvin maalattavaan pintaan.

Keittomaali maalataan mielellään kerralla koko pintaan jolloin ei synny turhia maalausrajoja. Kannattaa edetä ylhäältä alaspäin muutama lauta kerrallaan.

Aiemmin keittomaalilla maalattujen pintojen huoltomaalaukseen riittää yleensä kertamaalaus. Uudet pinnat ja seinät jotka ovat alttiina erittäin voimakkaalle auringon paisteelle, on usein tarpeen maalata kahdesti, muutoin voi ilmetä epätasaisuutta. On myös tärkeätä suorittaa maalaus huolellisesti jolloin väri saadaan mahdollisimman tasaisesti seinäpinnalle.

Ennen uuden puupinnan maalausta pinta puhdistetaan harjaamalla roskista ja liasta. Paras pinta uudelle laudalle saavutetaan kun annetaan seinän olla maalaamattomana vuoden verran.

Ennestään keittomaalilla maalattu seinä puhdistetaan irtonaisesta väri-pigmentistä, pölystä ja liasta pehmeällä teräsharjalla. Erityisen tärkeätä on puhdistaa suojaisat kohdat kuten esimerkiksi räystäiden alustat, muutoin voi värimassa tulla paikoitellen liian paksuksi ja esiintyä epätasaisuutta lopullisessa maalipinnassa. Nousseet naulat lyödään paikoilleen ja irtonaiset puusäleet poistetaan. Tämän jälkeen seinät huuhdellaan kylmällä vedellä jotta irtonainen vanha väripigmentti huuh-toutuu pois. Painepesuria voi vallan mainiosti käyttää kuhan varoo, ettei vesi pääse tunkeutumaan seinän sisäraken-teisiin. Anna veden imeytyä puuhun rauhassa mutta aloita maalaus ennen kuin seinä on kokonaan kuivunut vedestä. Kevyesti kosteat seinät ovat helpommin maalattavissa, tämä koskee varsinkin seiniä jotka ovat päässeet kuivamaan erityisen kuiviksi.

Keittomaali on suunniteltu höylää-mättömälle pinnalle kuten pellava-öljymaali höylätylle. Höyläämättömällä pinnalla tarkoitetaan tavallista saha-pintaa, ei nk. hienosahattua. Mikäli seinä materiaali on tavallista sahapintaa sileämpi, on erityisen tärkeätä että seinän annetaan ”vetäytyä” ainakin vuoden verran. Mikäli haluat omalla riskillä maalata keittomaalilla höylätyn pinnan niin anna seinän ”vetäytyä” ja huomioi että huoltomaalaus joudutaan uusimaan normaalia nopeammin kuin sahatulla puupinnalla. Maali saadaan tarttumaan myös galvanoituun peltiin kun pellin annetaan hapettua muutama talvi, niin tartunta paranee entisestään.

Järjestys: