Kuurattu lattia, kuurausohje

Kuurattu lattia, kuurausohje

Perinteinen kuurauslattia

Pellavaöljysaippualla kuurattu lattia

Mikä on kuurattu lattia?

Kuurauslattia on käsittelemätön puulattia joka kulumisen ja kuurauksen kautta saa kauniin, kovan ja likaa hylkivän pinnan.

Eri puulajit reagoivat erilailla kuuraukseen. Kuusilattiasta tulee vaaleampi kuin männystä siksi usein ennen vanhaan valittiin kuusilankut lattioihin. Mutta kaikista lattioista tulee harmaita ja ynseitä jos ne kuurataan lämpimällä vedellä! Lattia joka toistuvasti pestään kuumalla vedellä on mahdotonta palauttaa vaaleaksi ja kauniiksi uudelleen. Kuurausveden tulee olla siis kylmää.

Usein sekoitetaan kuuraus ja suopaus (eli saippuointi). Kuuraus on perinteinen tapa puhdistaa lattia kylmällä vedellä ja suovalla. Tuloksena on vaalea ja likaa hylkivä pinta joka kestää arjen käytön. Suopaus taasen on nykyaikainen menetelmä jolloin lattia kastellaan suovalla ja annetaan kuivua. Kokemukset kertovat että kuuraamaton lattia on kyllä hohtava mutta saa helposti läikkiä vedestä ja on muutoinkin vaikeammin puhtaana pidettävä.

Usein myös luullaan että kuurauksen voi tehdä ”tavallisella” suovalla/saippualla yhtä hyvin kuin aidolla pellavaöljysaippualla. Se ei onnistu koska tavallinen suopa ei ole riittävän rasvaista ja kuivaa liiaksi. Tuloksena on lattia joka kuiva ja helposti tikkuinen.

Älä hio lattiaa!

Lattioiden hionta poistaa puusta kovan ja kestävän pinnan. Lattiasta tulee pehmeä ja kestää vuosia ennen kuin saat kauniin sekä kestävän kuurauspinnan. Epätasaisuudet kannattaa poistaa puhdistushöylällä. Kun hankit lattiaan laudat valitse laudat joissa on sydän puu ylöspäin tällöin kuivuessaan ne taipuvat oikeaoppisesti reunoilta kuperaksi alaspäin.

Näin teet kuuratun lattian ja huolto kuurat sen:

1. Kastele lattia kylmällä vedellä, joko osiltaan jos lattia on suuri tai kokonaan, ennen kuin aloitat kuurauksen.

2. Sekoita 3-5 desilitraa pellavaöljysaippuaa 10 litraan kylmää vettä. (normaali likainen lattia)

3. Kuuraa lattia sopivan jäykällä harjalla ( liian jäykkä harja roiskuttaa ja liian pehmeällä et saa harjaus tehoa riittävästi). Tähän tarkoitukseen on olemassa varta vasten suunniteltuja kuuraus harjoja. Säästääksesi selkääsi ja saadaksesi optimaalinen tulos kannattaa käyttää varrellista harjaa.

4. Työskentele lautojen suuntaisesti. Kuuraa 2-3 lautaa kerrallaan. Tahrojen ja likaisten kohtien kohdalla voit lisätä laimentamatonta pellavaöljysuopaa suoraan harjaan ja harjata voimakkaammin. Älä koskaan laita suopaa suoraan kuivalla puulle, tällöin voi tullä läiskiä joiden poistaminen on mahdotonta.

5. Huuhtele lattia kylmällä vedellä. Kuivaa huuhteluvesi pois imukykyisellä kuurausrätillä (pellavasta valmistettu kuurausrätti on ihanteellinen). Varmista että lika vesi poistuu, äläkä jätä likavettä kuivumaan lattian pinnalle, muutoin lattiasta voi tulla kellertävä.

Uusimalla kuuraus käsittely saat lattiasta likaa hylkivämmän. Uudesta lattiasta tulee välittömästi kiiltävä ja kauniisti hohtava, mutta vie pari vuotta ennen kuin kysymyksessä on aito kuurattu lattia. Jos haluat nopeuttaan prosessia voit kaksinkertaistaa pellavaöljysaippuan määrän ja kuurata lattian useampaan kertaan ennen kuin otat huoneen käyttöön. Käytä varrellista harjaa niin pinnasta tulee samanaikaisesti kova ja kestävä.

Normaali siivous pesu tulee aina suorittaa pellavaöljysaippualla. Kun lattia on vain vähän likainen voi riittää että peset lattian vain rätillä mutta muista myös tällöin ensin kastella lattia kylmällä vedellä ja huuhdella kunnolla, aivan kuten normaalissa kuurauksessa

Kuuraukseen tarkoitettua pellavaöljysaippuaa on saatavana 1, 5 ja 25 litran pakkauksissa.

Kannattaa kokeilla myös pellavaöljysaippuaa kaikkeen pudistukseen. Pellavaöljysaippua on erinomainen esimerkiksi metallipintojen puhdistuksessa, pensselien pesussa (pellavaöljymaalit, terva, piki), mattojen pesussa ja monessa muussa käytössä kun haluat käyttää puhdasta luonnon tuotetta.

Läikkien poistaminen kuuratusta lattiasta:

Vanhat kuuratut lattiat huoneissa, joita käytetään muuhunkin kuin asumiseen, ovat usein saaneet rumentavia läikkiä. Esimerkiksi rasva, terva ovat vaikeasti poistettavissa pelkällä kuurauksella. Oheisella reseptillä läikkiä voidaan poistaa tehokkaasti. Huomioi että resepti on voimakas joten ole varovainen ja huomioi että tuoksu on voimakas! Käytä suojaimia, kumi käsineitä ja suojalaseja sekä huolehdi hyvästä tuuletuksesta ja pidä lapset loitolla.

Resepti:

1 osa laimennettua ammoniakkia (30%)

1 osa laimennettua vetyperoksidia (17,5%)

2 osaa vettä

Sivele neste läiskien päälle. Anna aineen vaikuttaa jonkin aikaa niin että läiskät alkavat ”kiehua”. Anna kuplia loppuun. Lisää ainetta mikäli näyttää siltä että pinta kuivuu. Huuhtele tämän jälkeen huolella kylmällä vedellä. Lisää hiukan etikkaa viimeiseen huuhteluveteen jolloin saat kemiallisen reaktion päättymään. Anna kuivua ja katso onko lopputulos mieluinen, muutoin uusi käsittely.

Tuotteita ei löytynyt.