Erilaisia tapoja käsitellä lattiat

Erilaisia tapoja käsitellä lattiat

Erilaisia lattian käsittelyitä

Kuurattulattia ( yllä kuvassa)

Kuurattulattia on lankku- tai lautalattia käsittelemättömästä puusta joka vain kuurataan pellavaöljysaippualla ja kylmällä vedellä. Lattia on siis käsittelemätön. Kuurauslattia on tullut uudelleen suosittu vaihtoehto, johtuen sen kauneudesta, kätevyydestä, ympäristöystävällisyydestä ja edullisuudesta.

Kuurattu lattia on siis kaunis ja vaalea. Aikoinaan kuurauslattia syntyi viikoittaisen kuurauksen ja kulumisen tuloksena. Nykypäivänä on toisin, ennen kaikkea aidon pellavaöljysaippuan ansiosta. Ei tarvitse kuurata itseään näännyksiin vaan kaunis ja likaa hylkivä pinta saavutetaan muutamalla käsittelyllä ja parilla huolellisilla kuurauksella vuosittain (sekä normaalit pesut pellavaöljysaippualla ja rätillä). Hyviä käyttö kokemuksia on saatu myös julkisista tiloista joissa on perinteinen kuurauslattia.

Kun valitsee kuuratun lattian niin kaikki lattian käsittely vaihtoehdot tulevaisuudessa ovat yhä mahdollisia. Kuurattu lattia tulee vuosi vuodelta vaan helppohoitoisemmaksi.

Vernissalattia

Vernissalla käsitellyt lattiat yleistyivät 1800-luvun lopussa. Käsittely vernissalla tekee lattiasta kiiltävän ja helposti siivottavan. Usein vernissa sävytettiin pellavaöljymaalilla tai pigmenteillä suoraan, jolloin saavutettiin haluttu kuultava värisävy ( usein esimerkiksi ruskea ).

Vernissalattian yksi hyvistä puolista on se että uusintakäsittely voidaan suorittaa uudelleen ja uudelleen. Ennen vanhaan olikin tapana käsitellä vernissa lattia uudelleen vuosittain joulusiivouksen yhteydessä. Tällöin vernissalla käsiteltiin myös sen aikaiset korkkimatot, usein myös osa huonekaluista, keittiön kalusteet jne..

Vernissa kuluu suhteellisen nopeasti ja tummuu niiltä alueilta joilla paljon kuljetaan. Toisaalta vernissa pinnan uusinta on helppoa eikä edellytä ammattilaista työn suorittamiseen.

Öljytty lattia

Lattioiden öljyäminen ei ole kovinkaan vanha tapa mutta suoritettuna oikeanlaisella lattiaöljyllä se on varteenotettava vaihtoehto ( erityisesti lakkauksen sijaan ). Etuna lakkaukseen nähden on se että työn voi suorittaa helposti itse, eikä lattiaa jouduta hiomaan uudelleenkäsittelyn yhteydessä. Öljyämisen etuna on myös se että uudelleenkäsittelyä ei tarvitse tehdä kuin niille kohdille jotka ovat kuluneet, ei siis koko lattialle.

Lattian käsittely oikeanlaisella lattiaöljyllä on huomattavasti edullisempaa kuin lakkaus sekä ympäristöystävällisempää. Nykyään on tarjolla monenlaisia lattiaöljyjä mutta laadulliset erot ovat suuria.

Pellavaöljyttylattia

Usein luullaan että lattia voidaan vain öljytä keitetyllä pellavaöljyllä ja näin saavuttaa sama lopputulos kuin aidolla oikealla lattiaöljyllä. Näin ei ole ollenkaan. Lattia ei sinällään vaurioidu pelkästä pellavaöljystä mutta se kuluu nopeammin käytössä ja pestessä kuin oikea lattiaöljy. Lattiaöljy joka on valmistettu pellavaöljystä tähän käyttöön sisältää mm. hartsia jonka ansiosta pinnasta tulee kova ja kulutusta kestävä.

Maalattu lattia

Maalatut lattiat olivat yleisiä jo 1700- luvulla. Lattia maalataan ohuesti korkeatasoisella pellavaöljymaalilla, joka vanhenee kauniisti ja antaa kulutusta kestävän pinnan. Kaikki puu lattiat voidaan maalata mutta erityisesti maalaus soveltuu vanhoille kuluneille, lustottuneille, läikikkäille, joita ei voi pelastaa muulla tavoin. Maalaamalla tällainen lattia voit siirtää lattian vaihtoa sukupolvella eteenpäin ja tänä aikana saavuttaa helposti siivottava sekä kaunis pinta, antiikkisella tunnelmalla.

Mitä kannattaa välttää kun kunnostaa tai uusii lattian perinnetalossa!

Lattian hiomista on vältettävä mahdollisimman pitkään. Kun lautalattia hiotaan niin kova ja kestävä pinta tuhoutuu. Lattiasta tulee pehmeämpi ja kestää vuosia ennen kuin kaunis ja kova pinta saadaan palautettua. Kun teet lattian uudesta puusta - älä hio, säilytä höylätty pinta ja mahdolliset epätasaisuudet kannattaa höylätä pois käsihöylällä.

Lipeäkäsittely on keino jolla pyritään vanhentamaan lattia keinotekoisesti vanhan näköiseksi. Lattian hoidosta tulee vaikeaa ja vaativaa. Lipeä käsittely on kallista ja teknisesti vaativa työ sekä edellyttää kalliita pesuaineita myös hoidon osalta. Lattiasta tulee pinnasta pehmeä ja tämän johdosta monet kokevat hoidon erittäin työlääksi.

Lakatut lattiat alkoivat yleistyä 1960-luvulla. Peilikirkkaista lattioista tuli muoti-ilmiö joka pitää pintansa vielä tänäkin päivänä. Vanhoissa taloissa ei lakattu lattia ole todellakaan kotonaan. Lakatun lattian yksi suurimmista varjopuolista on lakkauksen uusimisen yhteydessä vaadittava hionta. Hionta kuluttaa joka kerran lattiaa. Uudelleen lakkaus vaatii useimmiten ammattilaista ja lakat ovat usein ympäristölle sekä terveydelle vaarallisia. Toinen merkittävä haitta on lakkapinnan lyhyt ikäisyys. Vain muutaman vuoden jälkeen lakkapinnassa näkyy usein harmaita raitoja ja läikkiä, siellä missä pinta on halkeillut ja pesuvesi on päässyt valumaan puuhun.

Lattian käsittely kalkilla on keino jolla lattiasta pyritään saamaan ”vanhan” oloinen. Perusteluna esitetään että näin saadaan helposti kuurattulattia tai siis sen näköinen. Sisustus lehdissä joskus esitellään kalkitus vanhana ”reseptinä” ja esitetään että se on ollut yleinen vanha tapa. Useat jotka ovat erehtyneet kokeilemaan ovat pettyneet syvästi, eräs kokeilija kuvasi lopputulosta lähinnä halvan muovimaton näköiseksi. Emme suosittele tätä metodia missään tapauksessa! Kun haluat luonnollisen ja kauniin kuurauslattian niin ainoa keino on kuurata lattia suovalla eli pellavaöljysaippualla.

Järjestys: