Lattian maalaus ja historiaa

Lattian maalaus ja historiaa

Maalattujen lattioiden historiaa

Lattioiden maalaaminen pellavaöljymaalilla oli tavallista jo 1700-luvulla varakkaammissa taloissa. Muualla se tuli muotiin vasta 1800-luvulla. Vanhoja alkuperäismaalattuja lattioita on säilynyt varsin vähän nykypäivään. Yleensä värit ovat kuluneet pois ja alkuperäinen väri on säilynyt vain lattian reunoilla, missä kulutus on ollut vähäisintä.

Värivalinnat ovat vaihdelleet mutta aina maalauksella on tavoiteltu että lattiasta tulee hienompi kuin pelkkä yksinkertainen puulattia. Linnoissa ja herraskartanoissa oli yleistä että jäljiteltiin kalkkikivilattioita koko 1700-luvun ajan ( 15-30%:ta kimröökin harmaata tai 50-60%:sta vihreää umbraa Antiikkiverstaan maali esitteen mukaisesti ). Esiintyi myös ruudullisia lattioita jotka jäljittelivät kivilattiaa musta-valkoisin, harmaa-valkoisin tai harmaa-mustin ruuduin. Esiintyi myös yleisesti nk. ”fuskuparketteja” jolloin lattia maalattiin ruskean eri sävyillä.

1800-luvalla kun maalatut lattiat tulivat muotiin yleisemmin oli suosittu väri kananmunankeltainen ( 15-30%:n keltaokra pellavaöljymaali ) yhdessä aiemmin mainitun kalkkikivi harmaan kanssa. Molemmat värit säilyttivät suosionsa aina 1900-luvun alkupuolelle asti. Ruskea ja englanninpunainen eivät myöskään olleet harvinaisia värivalintoja. Toisinaan lattiat maalattiin sapluuna kuvioisiksi niin että lattia näytti koko lattian peittävältä tekstiilimatolta.

Lattian maalaaminen

Lattian maalaaminen on varsin hyvä vaihtoehto, varsinkin silloin kun lattia on kulunut tai vanha vernissapinta on tullut liian mustuneeksi eikä halua panostaa vanhan vernissan poistoon. Kun kulunut lattia kunnostetaan, tulee ensin poistaa liialliset epätasaisuudet, (mieluummin höyläämällä, ei hiomalla ) kuten kohonneet oksat sekä korjata risaiset kohdat. Maalauksen jälkeen korjaukset tuskin erotuvat vanhasta pinnasta.

Itse lattioiden maalaaminen pellavaöljymaalilla tapahtuu kuten normaalistikin sisätiloissa ( katso työohje: pellavaöljy maalilla maalaaminen ). Huolehdi että maalaat kaikki kerrokset samalla sävyllä muutoin poikkeava sävy kurkistaa alta joku päivä, lattian kulumisen johdosta. Maalaa ohuesti kuten aina muutoinkin niin saat kestävimmän pinnan. Pellavaöljyllä maalattua lattiaa ei tarvitse eikä kannata lakata se kestää kyllä itsessään. Maalatut lattiat ovat helppoja puhdistaa, vain imurointi ja kostella pyyhkiminen riittää normaali tiloissa. Keittiössä missä kulutus voi olla kovempaa, kannattaa pari kertaa vuodessa pyyhkiä pesuvahalla siivouksen yhteydessä.

Tuotteita ei löytynyt.