Matta pellavaöljymaalit

Matta pellavaöljymaalit

Kuvassa yllä: Alvar Aallon suunnittelema talo vuodelta 1926, seinät ja katto maalattu Matta Pellavaöljymaalilla.

Matta pellavaöljymaali on nimensä mukaisesti täysin matta, kuitenkin pinta on samankaltainen kuin liimamaalilla. Joka tarkoittaa että pensselinjälki on mahdollista saada näkyviin. Maalin voi myös telata hieman ohennettuna. Matta pellavaöljymaalin etu liimamaaliin on pinnan pyyhittävyys eli pinta on puhdistettavissa kuten normaali pellavaöljymaalin pinta.

Yhdellä litralla matta pellavaöljymaalia maalaa kertaalleen noin 10 m2, mutta vaihtelee paljon pohjan karkeudesta ja imevyydestä johtuen.

Maali soveltuu sisäkäyttöön niin paperi, puu-, rappaus-,muovi- kuin metallipinnoille.

Maalia ei tarvitse ohentaa, mutta telatessa on hyvä ohentaa noin 4% balsamitärpätillä. Telaus on hyvä tapa levittää suurille pinnoille maalia. Suosittelemme maalaamaa niin että pensselin jälki jää lopulliseen pintaan. Kultamustaraita telallamme on hyvä maalata Matta Pellavaöljymaaliamme.

Emme suosittele telan jäljen jättämistä pintaan, mutta levittämiseen tela soveltuu hyvin. Telauksen jälkeen käytä öljymaalisivellintämme pinnan tasoittamiseen pensselin jäljelle.

Vedän pensselillä nopeita pitkiä vetoja telauksen jälkeen vain yhteen suuntaan. Usein kertamaalaus riittää jollei väri muutu oleellisesti, uudelle puulle normaalisti kahdesti ja paperipinnalle kertaalleen.

Suosittelemme käytämään aitoa oksalakkaa (shelakkapohjaista) jottei oksakohtien pihka pääse pintaan.

Järjestys: