Pensselin valinta ja huoltaminen- wilman vinkki

Pensselin valinta ja huoltaminen- wilman vinkki

Pensselin valinta ja huoltaminen

Se että satsaa laatuun pensselin valinnassa on pieni kustannus mutta kannattavaa useasta syystä:

Kun pensseli on tasainen ja tuuhea niin työskentely on helpompaa värin pysyessä pensselissä eikä tippuille, myös työnjälki on laadukasta.

Hyvän pensselin puhdistus on helpompaa eikä harjas irtoa niin helposti kuin vähemmän laadukkaissa.

Kunnon pensseli paranee jokaisen käyttökerran jälkeen kun harjas kuluu ja tasoittuu ajan myötä.

Mutta pitkäikäisyyden edellytyksenä on että pensselin puhdistaminen ja huoltaminen oikein jokaisen käyttökerran jälkeen.

Maalaustyössä on taukoja säännöllisesti. Jos maalaat pellavaöljy-maalilla niin aseta taukojen ajaksi pensseli vesipurkkiin. Vesi estää pensselissä olevan maalin kontaktin ilmaan jolloin se ei kuivu. Tauon jälkeen vain otat pensselin vedestä sekä kuivaat sen sanomalehteen ja voit jatkaa maalaamista. Vaihtoehtona on laittaa pensseli ilmatiiviiseen muovipussiin. Sitä vastoin älä laita pensseliä lakkabensiiniin tai tärpättiin likoamaan koska harjakset tulevat ”syödyiksi” ja niistä tulee epätasaiset sekä kuluneet. Edellä kuvatut ohjeet koskevat taukoja ja korkeintaan muutaman päivän katkoksia työskentelyssä, koska on riski että vesi haihtuu pois astiasta. Kun käyttövälin ollessa pidempi tai vaihdettaessa väriä on pensselit aina puhdistettava.

Pensselin puhdistus ja huolto

Toimi seuraavasti:

Aloita pyyhkimällä ylimääräinen maali. Sen jälkeen pese pienellä määrällä tärpättiä jonka jälkeen, pesu haaleassa vedessä johon on lisätty pellavaöljysaippuaa, huuhtele. Voit myös ohittaa tärpätin käytön ja toimia ympäristöystävällisemmin, lisäämällä pesuveteen enemmän pellavaöljysaippuaa tai puristamalla muutama pisara suoraan pensseliin. Pellavaöljysaippua on luonnontuote joka pesee ja huuhtelee pellavaöljymaalin pensselistä, ilman että tarvitsee läträtä myrkyllisten liuotinaineiden kanssa.

Kun pensseli on puhdas ripusta se naulaan kuivumaan. Tällöin harjas pitää parhaiten muotonsa. Mikäli harjas on menettänyt muotonsa työssä tai väärin säilytettynä voit palauttaa sen muotoonsa seuraavasti. Kastele pensselin harjas pellavaöljysaippualla, muotoile harjas alkuperäiseen muotoonsa ja anna kuivua. Pensseli jäykistyy alkuperäiseen muotoonsa. Seuraavan kerran kun maalaat, niin sinun tarvitsee vain huuhdella se haaleassa vedessä jolloin saippua poistuu. Pensselisi on taas pehmeä ja hyvä. Yksi keino säilyttää pensseleitä on pitää niitä seisomassa keitetyssä pellavaöljyssä.

Pensseleissä joita käytetään maalin levitykseen, on keskellä reikäisyyttä jonka ansiosta maali pysyy hyvin maalatessa. Halutessasi ”trimmata” pensselisi kuntoon voit pyyhkiä edes takaisin karkealla hiekkapaperilla harjasten välit.

Aivan uudelle pensselille annetaan käsittely upottamalla se kahvoineen pellavaöljyyn jolloin se saa kunnon käsittelyn. Kun on aika ottaa pensseli käyttöön niin se pestään pellavaöljysaippualla ja vedellä jonka jälkeen pyyhitään kuivaksi. Tällöin kaikki uudessa pensselissä olevat irtokarvat poistuvat eivätkä tule maalattavalle pinnalle.

Tuotteita ei löytynyt.