Tapetointi harmaapaperitapetilla

Tapetointi harmaapaperitapetilla

Harmaapaperitapetti

Ennen 1800-luvun puoltaväliä kun paperia oli vain arkkeina eikä rullina niin seinät tapetointiin shakkiruutuisiksi. Paperi valmistettiin käsin pellavalumpusta. Seinistä tuli näin tasaisen ruudullisia, koristeellinen vaikutelma joka yhä saavutetaan tapetoimalla harmaapaperitapetilla – harmaalumppupaperilla. Tehtäessä ohuemmasta paperista niin valinta on tietenkin muoviton tapettipaperi joka revitään käsin arkeiksi. Arkeilla tapetoitaessa ei ole aina niin tarkkaa että linjoista tulee täydellisen suoria. Päinvastoin, usein mitä huonompi käsistään, sitä uskottavampi aikakaudellisesti lopputulos on! Työskentely arkeilla on siis kaukana tavallisesta pikkutarkasta tapetoinnista.

Tapetointiohje harmaapaperitapetilla

Revi arkit reunoista lautaa, pöydänreunaa tai viivoitinta vasten niin että arkin kooksi tulee noin 50 x60 cm tai osta valmiita arkkeja. Levitä tapettiliisteriä arkin toiselle puolelle ja taita se kahtia tuplaksi ilman että syntyy murtumaa. Anna arkkien olla asettumassa 5 -10 minuuttia (korkeintaan 2 tuntia) ennen kuin asennat ne seinälle.

Seinän pinnan ollessa voimakkaasti imevä niin levitä liisteriä myös seinälle

ennen kuin aloitat arkkien kiinnityksen.

Liisteröi arkit reunoista 1-2 cm limittäin.

Älä ole liian tarkka oikealinjaisuudesta – seinästä tulee elävämpi, kun saumat eivät kohtaa täydellisesti.

Arkit voidaan liisteröidä sekä vaaka että pysty suuntaisesti. Molemmat variaatiot löytyvät vanhoista traditioista. Voit aloittaa työskentelyn ylä- tai alareunasta, kumpikin tapa on perinteinen. Nykyaikaisessa tapetoinnissa aloitetaan aina ikkunan reunasta niin että tapetin pystysauma on valoa kohti, ennen vanhaan tästä yksityiskohdasta ei oltu niin tarkkoja.

Nyt ovat arkit seinällä. Usein miten on hyödyllistä käsitellä kokoseinä liimalla (katso liimaveden ohje) ennen maalaamista, tällöin seinä ei ime niin paljoa maalia itseensä ja maalaamisesta tulee mukavampaa. Voi myös käyttää ylijääneen tapettiliisterin liimaveden tekoon. Resepti on seuraavan lainen: 4,5 litraa vettä, 0,5 litraa tapettiliisteriä ja sekoita hyvin. Liimalla käsitelty harmaapaperitapetti voidaan maalata joko periteisellä liimamaalilla tai mattapellavaöljymaalilla, lopputuloksesta tulee samannäköinen. Matta pellavaöljymaali kestää kulutusta ja tahmaisia lasten jälkiä kokonaan eritavalla kuin liimamaali. Lopputulos on joka tapauksessa matta pinta hienolla hohdolla.

Tuotteita ei löytynyt.