Tervaaminen- wilman vinkki

Tervaaminen- wilman vinkki

Tervaus on todennäköisesti tuhatvuotinen ulkopintojen käsittely perinne. Tervattuja pintoja on säilynyt meidän päiviimme asti, lähinnä kirkoissa lautaseinissä ja paanukatoissa. Avoin puutynnyri seisoi joka talossa pihalla, ainakin maaseudulla. Koska ennen vanhaan käsiteltiin, kaikkea mahdollista, tervalla työkaluista savupiippuihin ja hevosrattaisiin.

Yksi erikoismuoto tervasta on nk. roslaginmahonki joka on sekoitus tervasta ja pellavaöljystä. Roslaginmahonkia käytettiin pintoihin jotka haluttiin tervata, jotta kestäisivät kosteutta ja säitä, mutta eivät silti olisi tahmeita kuten puhdas terva.

Sävytetty terva

Puhdas terva on väriltään lähinnä kullanruskeaa mutta sen voi sävyttää useimmiten eri pigmenteillä. Yleinen sävytys ennen vanhaan oli ” punaterva”, jota laitettiin kirkkojen lautakattoihin ja kellotapuleihin sekä hirsiseiniin.. Se valmistettiin sekoittamalla tervan joukkoon punaista maaväri pigmenttiä. Käytä mahdollisimman vaaleaa pigmenttiä koska terva joka tapauksessa vie värisävystä voiton. Kimröökin musta oli myös perinteinen ns ”musta terva” värisävy ulko- ja talousrakennuksien nurkissa, päädyissä, ovissa ja porteissa. Vanha resepti oli noin 15 -20 kg mustaa kimrööki pigmenttiä 200 litraan tervaa.

Roslaginmahonkia 1700-luvulta asti

Joku on kutsunut roslaginmahonkia maailman parhaaksi puuöljyksi ja tästä on helppo olla saamaa mieltä. Mikään muu tuote ei sovellu niin hyvin verantojen lattioihin, laitureihin, penkkeihin ja muuhun puuhun joka seisoo ulkona vuoden ympäri. Etuna on ennen kaikkea se että se säilyy puussa eikä haihdu pois, niin kuin liuotinpohjaiset puuöljyt tekevät. Roslaginmahongin etuna on, puhtaaseen tervaan nähden se ettei se tahmeaksi. Monien mielestä myös sen kesäinen tuoksu on merkittävä etu. Antiikkiverstaan verkkokaupasta saa valmiiksi sävytettynä Roslaginmahonkia mustaan, harmaaseen sekä kullanruskeaan.

Maalaaminen tervalla

Harjaa pinta puhtaaksi pölystä, roskista ja liasta. Jos kysymyksessä on vanha puupinta, niin lyö naulat puuhun sisälle ja poista mahdolliset terävät esineet. Raaputa vanha krakeloitunut terva pois. Tämä onnistuu parhaiten kun puunpinta on auringossa lämmennyt.

Kun kysymyksessä on uuden puupinnan ensitervaus niin lämmitä terva vesihauteessa juoksevaksi jotta se imeytyy huokosiin ja kyllästää puun.

Tervan tai Roslaginmahongin levitys kannattaa tehdä joko keväällä tai alku kesästä jolloin puu on kuivimmillaan ja ilma lämmintä. Käsittely tulee uusia syksyllä viileässä mutta kuivassa kelissä. Käytä tällöin mielellään tervasta kylmempää ja paksumpaa seosta joka peittää käsiteltävän pinnan paremmin. Roslaginmahonkia voi levittää lämmittämättä sellaisenaan pintaan. Kaksi kertaa vähintään käsiteltynä puunpinnasta alkaa tulla vettä hylkivä. Uusi pinta vasta kun se on hyvin kuivunut. Suuriin pintoihin löytyy kätevät terassisivellin johon saa varren. Roslaginmahongin levitys tapahtuu sianharjas- tai puolikuitusiveltimellä.

Perinteinen tervapensseli on nelikulmainen tervasuti mutta maalauksen voi myös suorittaa tavallisella sianharjas siveltimellä. Perinteinen käsien puhdistusaine tervauksessa on ollut todellakin voi. Rasva irrottaa tervan, mutta pellavaöljysaippua on vielä tehokkaampaa ja tuntuu ehkä luontevammalta. Hiero käsiin nestemäistä pellavaöljysaippuaa ja huuhtele, samalla tavalla voit myös puhdistaa siveltimet. Käytä lisäksi kiehuvaa vettä johon voit kastaa siveltimet pellavaöljysaippualla vaahdottuina. Näin niistä tulee kuin uudet. Tervan tuoksuista kesää!

Tuotteita ei löytynyt.